Vallès Oriental

"Aquest no és el típic informe de gestió..."

La Comissió Executiva de la JSC del Vallès Oriental fa públic l'informe de gestió amb la feina feta en el darrer any.

Aquest no és el típic informe de gestió. No és el típic document d'estanteria que pocs acaben llegint. És, més aviat, un text que pretén resumir breument allò que hem fet des de la JSC del Vallès Oriental al llarg del darrer any, en base als dos grans objectius que ens vam fixar al 3r Congrés de Federació de 22 d'abril de 2012: enfortir l'organització a nivell comarcal i intensificar el nostre discurs i posicionaments polítics. Tot plegat, per fer més i millor política.

Dos anys més tard, el context en el qual ens movem segueix essent extremadament complicat. La crisi econòmica segueix ofegant la butxaca de moltes famílies, la crisi territorial segueix crispant l'ambient i la crisi política segueix separant els ciutadans i les ciutadanes dels seus representants polítics. No sembla, doncs, el millor moment per fer atractiva una organització que es dedica a fer política. I sí sembla, en canvi, la millor de les ocasions per atrevir-se, per innovar, per canviar. Amb aquesta voluntat venim duent a terme la nostra tasca en els darrers dos anys de mandat.

Per una banda, treballant col·legiadament per seguir enfortint l'organització a nivell comarcal, ajudant a dinamitzar i reactivar les agrupacions existents i cercant nous possibles indrets on es podria constituir noves agrupacions de la JSC. No és fàcil. La desmobilització i el rebuig a tot allò que té gust a política són pals a les rodes que hem d'anar superant. Cal persistència i constància, i no arronsar-se.

I precisament per fer front a aquesta desmobilització i a aquest malestar amb la política, hem volgut i voldrem mantenir un discurs polític propi, nítid, atrevit, i transgressor, tant en el contingut com en les formes. També les actituds, les idees, i les accions han estat impregnades i ho hauran d'estar encara més per aquesta manera d'entendre l'organització. Perquè quan busquem resultats diferents, sembla lògic intentar provar coses diferents.

La nostra és una carrera de fons en la que anem avançant amb cada idea, amb cada acció, amb cada comunicat i amb cada tweet. Sense presa, però sense pausa.

En aquest sentit, al llarg d'aquest segon any de mandat ens hem anat posicionat i tenint veu pròpia en tots aquells temes que hem considerat de rellevància per als i les joves del Vallès Oriental. D'aquesta manera, l'educació, l'atur juvenil, la sanitat, la lluita contra les desigualtats i la defensa de la República Federal han estat les principals banderes de la nostra federació durant aquest temps.

La JSC del Vallès Oriental ha defensat els seus valors i posicionaments mitjançant un munt de comunicats i notes de premsa, però també mitjançant actes, accions i manifestacions. Les mobilitzacions socials han estat constants i nosaltres i hem estat presents. A la manifestació de l'1 de maig, a la del 14 d'abril, a les diverses manifestacions contra les retallades i a favor d'una educació pública, laica, universal i de qualitat. També a les manifestacions en defensa dels drets de les dones i en concentracions a favor de la sanitat pública, entre altres.

En cada un d'aquests aspectes hem mirat de contribuir amb la nostra pròpia acció política, realitzant actes contra la LOMCE com el celebrat a Parets del Vallès, o amb concentracions contra el tancament dels serveis urgències nocturnes que han acollit Caldes de Montbui i Lliçà d'Amunt. O accions com omplir amb banderes republicanes els ponts d'autopistes i autovies de la comarca on tenim agrupacions per reivindicar-ne els valors i el model d'estat democràtic i modern que representa. O reivindicacions com la d'encoratjar als Ajuntaments de la comarca a la socialització de llibres de text.

La 9a Escola de Formació va ser un dels espais importants de la federació que va poder comptar amb un programa fora del que vindria sent habitual, i amb alguns ponents no identificats amb els i les socialistes com el periodista i presentador Jaume Barberà o el rector de Gallifa, Mossèn Dalmau. Aquesta edició de l'escola formativa va poder comptar amb una alta assistència de militants del Vallès Oriental, així com delegacions de companys i companyes d'arreu del país.

Les campanyes temàtiques també han estat una gran eina per situar al centre de l'agenda política els principals problemes dels i les joves del Vallès Oriental.

La lluita contra l'atur juvenil va centrar la més important de totes, que va constar de diverses mocions exigint polítiques actives d'ocupació per a joves als Ajuntaments de la comarca i que va finalitzar amb un Ple monogràfic al Parlament de Catalunya. Fer-ne seguiment al cap d'uns mesos serà indispensable.

La campanya "Passa del Vaticà i posa't el Condó", amb una imatge d'una parella homosexual fent-se un petó davant del Vaticà, va ser un pas més en aquesta voluntat d'anar transgredint, provocant i provant.

Però si parlem de provocar, la que sens dubte sí ho va fer va ser la campanya #84raónsJSCVO. La millor mostra de que sense ni un euro i amb poc temps es pot fer quelcom cridaner que ajudi a situar al centre del debat polític un tema com el de l'escletxa salarial entre homes i dones.

No hi ha ni un sola notícia que s'hagi enviat a premsa i que no hagi sortit publicada a un o altre o a diversos mitjans de comunicació. L’estratègia de comunicació de la nostra organització no és flor d’un dia, sinó que forma part d’un llarg full de ruta de feina constant al llarg dels anys.

En aquest àmbit hem posat molts esforços, entenent que tot allò que no s'explica és com si no s'hagués fet. I el que volem és que allò que fem, diem i pensem, arribi al màxim de joves. Però el que està clar és que la manera d'entendre i gestionar l'organització, sumat a una bona dosi de regularitat, és el que al final t'acaba garantint tenir veu i presència als mitjans de comunicació, que estenen el missatge a centenars de milers de vallesans i vallesanes. En definitiva, aquest segon any de mandat ha constituït la continuació i l'aprofundiment de la dinàmica, discurs i acció pròpia de la JSC. Sense demanar permís a ningú. Amb paciència, sabent que cal temps i que cal anar més enllà. Conscients que cal obrir nous camins, atrevir-se, experimentar, .. encara que arriscar comporti la possibilitat d'equivocar-se. 

Tenim encara molts reptes, molta feina per fer i molts indrets on arribar. I estem més i millor preparats que mai per afrontar-ho plegats. Seguim!

Comissió Executiva de Federació
JSC Vallès Oriental


9 d'abril de 2014