Des de la Joventut Socialista del Vallès Orienta,l en commemoració al Dia Internacional contra la Violència de gènere, hem volgut donar-li veu a les dones de la nostra comarca, saber si per raó de sexe han patit o pateixen qualsevol tipus de violència i escoltar el que ens han de dir al respecte. És per aquest motiu que, en els dies anteriors a la celebració del 25 de novembre, vam sortir als carrers de la nostra comarca per preguntar-les, de forma totalment anònima, quin coneixement tenen sobre les diferents formes de violència de gènere existents, conèixer quines havien sigut les seves experiències envers la violència masclista i per part de qui havien patit aquesta violència.
L’acció va consistir en el repartiment d’una infografia en la qual podien trobar un codi QR que les dirigia a un breu qüestionari, on l’única dada de caràcter personal que demanava era el municipi de residència, amb la intenció de centrar l’estudi únicament en les dones de les ciutats i poblacions del Vallès Oriental.
Desprès de realitzar un estudi de les dades obtingudes hem arribat a les següents conclusions:
El 59% de les dones enquestades manifesta que al llarg de la seva vida ha patit algun dels tipus de violències de gènere existents – física, psicològica, sexual, econòmica, social, vicaria -. D’aquest nombre de dones que expressa haver patit alguna de les violències mencionades, el 22% denúncia haver rebut violència psicològica, el 16,39% exposa haver sigut víctima de violència sexual i el 23% manifesta que pateix violència social pel fet de ser dona. El més impactant és que tot i els esforços invertits en la lluita contra la violència masclista, encara un 13,11% de les dones que han contestat el qüestionari, declara que ha patit o pateix violència física per part d’un home.
Resulta sorprenent com, del total de dones que denuncia haver patit algun tipus de violència de gènere, un 15% confessa que aquesta violència bé per part de la seva parella. També és impactant que, del total de dones que han contestat el qüestionari, el 33% confirma haver patit algun dels tipus de les violències assenyalades al lloc de feina o a l’escola, és a dir, per part dels seus companys. Això ens fa reflexionar al respecte, donat que, de forma generalitzada, tendim a pensar que la violència de gènere només es produeix en l’àmbit de la parella o relació sentimental, però la realitat no és així, la realitat és que la violència de gènere està als carrers, en els espais d’oci, als llocs de treball o estudi, envolta el nostre dia a dia i ens condemna per l’únic fet d’haver nascut dones.
Amb tota aquesta acció que hem estat realitzant les darreres setmanes, volem reivindicar que la lluita contra la violència de gènere és una crida social que estem fent les dones i gran part de la societat, que va molt més enllà del que pugui passar dintre de les nostres cases i que, evidentment, ens assenyala, ens maltracta i ens impedeix avançar en el camí d’una societat justa i igualitària. Estem condemnades a no poder viure amb la seguretat que no serem jutjades ni maltractades per la societat, per la nostra forma de pensar, de treballar o de viure, per l’únic fet de ser dones.
Des d’aquí, des de la Joventut Socialista del Vallès Oriental, condemnem qualsevol classe de violència de vers les dones i exigim justícia per totes les que ja no ens poden acompanyar.
